Fotogalerij FilmLAB Pitch Event

Conall Sleutel CinemAsia Update, FilmLAB Program, FilmLAB Update

Op vrijdag 13 mei om 16.00 uur vond het FilmLAB Pitch Event plaats in Studio/K tijdens de 14de editie van het CinemAsia Filmfestival. Tijdens een pitch van 5 minuten presenteerde iedere deelnemer zijn plan aan het panel bestaande uit Jia Zhao, Gwyneth Sleutel en Claire Zhou. In de daarop volgende 10 minuten kregen de pitchers feedback en mochten zij de vragen van het panel beantwoorden.
Beeld: Ralp Deo Otterspeer en Minhong Yu

Voorbereiding voor het Pitch Event

Conall Sleutel CinemAsia Update, FilmLAB Program, Uncategorized

Afgelopen maandagavond kwamen de deelnemers van het CinemAsia FilmLAB Pitch Event samen om een pitchworkshop te volgen, om zich zo optimaal voor te bereiden op de grote dag zelf. Martijn Winkler was de spreker van dienst.  Hij is filmmaker en digital storyteller, en heeft producties gemaakt die grote internationale prijzen hebben gewonnen. Door de jaren heen heeft hij vele pitches gegeven op nationaal en internationaal niveau en heeft ruime ervaring met het geven van workshops.

Op enthousiaste wijze vertelde Martijn over zijn eigen pitch ervaringen en werden de verschillende onderdelen van een pitch besproken. Daarna werden de pitchers zelf voor de leeuwen gegooid door ter plekke een pitch van één minuut voor te bereiden over hun favoriete film of serie. Tot slot werden er nog vragen gesteld en gaf Martijn nog de laatste tips mee voor een sterke pitch.

De deelnemers hebben nu elf dagen de tijd om alle kennis te verwerken en een overtuigende pitch voor te bereiden. Het CinemAsia FilmLAB Pitch Event vindt plaats op vrijdag 13 mei in Studio/K als onderdeel van het CinemAsia Filmfestival.

Panel FilmLAB Pitch Event

Conall Sleutel CinemAsia Update, FilmLAB Program, FilmLAB Update

Op het FilmLAB Pitch Event op vrijdag 13 mei, op het CinemAsia Filmfestival, pitchen nieuwe filmtalenten hun mooie filmplannen aan een panel van professionals uit de Nederlandse film en TV-industrie. Wie zijn de leden van het panel?

Jia Zhao is filmproducent en oprichter van Muyi Film en Silk Road Film Salon. Als een Chinees-Nederlandse producent is Jia op zoek naar authentieke talenten en stemmen uit zowel de Westerse als uit de Aziatische filmcultuur. Haar productie A Marble Travelogue van regisseur Sean Wang was vorig jaar geselecteerd voor IDFA Frontlight. En I’m so sorry van regisseur Zhao Liang, een documentaire over de desastreuze effecten van kernenergie en radioactief afval, was opgenomen in de selectie van het Cannes Filmfestival 2021. Vele producties van Muyi Film bereikten de podia van grote filmfestivals. Naast documentaires produceert Jia ook kortfilms en arthouse feature films. Zij treedt vaak op als jurylid en adviseur op verschillende filmfestivals en in pitchforums. Tevens vertegenwoordigt zij in Azië de distributie en productie company Off The Fence, die gefinancierd wordt door ZDF Enterprises.

Gwyneth Sleutel (zij/haar) is dramaturg op de drama-afdeling van de NTR en begeleidt als freelance scripteditor en scriptcoach projecten. Daarnaast werkt Gwyneth freelance als talentcoördinator bij het Nederlands Film Festival en als scripteditor bij Scriptbank. Ze adviseerde voor het NPO-fonds en het Filmfonds en was werkzaam als hoofdredacteur van VERS Magazine. Tijdens haar studie Film Studies aan de UvA deed Gwyneth research naar vrouwelijke representatie in film en media, en naar inclusief storytelling in Nederlandse film. In haar werkzaamheden als dramaturg streeft Gwyneth nadrukkelijk naar een inclusieve representatie.

Claire Zhou (zij/haar) is junior creative producer en script developer bij NL Film & TV en zelfstandig filmmaakster. Ze studeerde Scenario & Regie aan de HKU in Utrecht, en maakte internationale furore met haar korte film Stille dorst, over een Marokkaans-Nederlandse man die nadat zijn huwelijk mislukte gevoelens krijgt voor een jongen. De film draaide op prestigieuze festivals, waaronder BFI Flare en 16th in the Palace. Binnenkort gaat haar volgende film in productie, Het optreden, over een moeder die probeert haar transdochter voor de Chinees-Nederlandse gemeenschap te verbergen, een voor Claire autobiografisch gegeven.

Oproep FilmLab Pitch Event

Martijn van Veen CinemAsia Update, FilmLAB Program, FilmLAB Update

Openbaar FilmLAB Pitch Event voor nieuwe Nederlands-Aziatische filmtalenten met mooie authentieke filmplannen.
Vrijdag 13 mei, 16 uur.

Op het CinemAsia Filmfestival zal een openbaar FilmLAB Pitch Event plaats vinden, waarin nieuwe Nederlands-Aziatische filmtalenten hun authentieke plannen voor een film of een televisie-serie mogen pitchen aan een panel van ervaren professionals uit de Nederlandse filmindustrie, dat hen ter plekke van inhoudelijke feedback zal voorzien. De bijeenkomst is openbaar, zodat tijdens de pitch het plan niet alleen een stap verder geholpen wordt in de ontwikkeling, maar ook openbaar wordt gemaakt aan professionals in het panel en in de zaal.

Het FilmLAB Pitch Event zal plaats vinden op vrijdag 13 mei, van 16 tot 18 uur, als onderdeel van het programma van het CinemAsia Filmfestival.

Locatie: Studio K, Amsterdam.

Als je een filmmaker bent, met een Nederlands-Aziatische achtergrond, en je hebt een mooi idee voor een film of een televisie-serie, meld je dan aan op email: filmlab@cinemasia.nl.

De acht mooiste plannen zullen door ons geselecteerd worden voor het FilmLAB Pitch Event.

Aanmelden is mogelijk tot dinsdag 26 april 24 uur, tot het aanbreken van Koningsdag dus.

Bij de aanmelding wordt verwacht:

  • een CV met contactgegevens
  • het film- of serie-plan, beschreven op 1 pagina maximaal.

Binnen enkele dagen na sluiting van de aanmelding kan men de uitslag verwachten.

Als je wordt geselecteerd, kun je deelnemen aan een programma waarin je pitch wordt voorbereid.

FilmLAB in beweging

Martijn van Veen CinemAsia Update, FilmLAB Update

In de periode van 2021 is er mede door de onvoorspelbaarheid van het Coronavirus, lockdowns en de mogelijke gevolgen voor de film industrie geen algemeen programma voor FilmLAB georganiseerd. Naast CinemAsia FilmLAB ging ook het festival vorig jaar niet door. Maar nu 2022 is aangebroken, ziet FilmLAB nieuwe kansen om door te pakken. Naast de gebruikelijke FilmLAB Jam sessions die we ook tijdens 2021 hebben gehouden, kijken we of we weer reguliere programma’s van CinemAsia FilmLAB kunnen opstarten waaronder het ScriptLAB en het FilmLAB Shorts programma. De fondsenwerver van CinemAsia is druk bezig met een paar aanvragen en we hopen dan ook op een gunstig oordeel van de fondsen zodat we weer op volle kracht door kunnen bouwen op alle hulp die CinemAsia FilmLAB Aziatische filmmakers en filmprofessionals kan bieden om zich met de industrie te verbinden en meer ervaring op te doen in filmproductie en natuurlijk vooral om meer mooie verhalen van Aziatische Nederlanders op het filmdoek te krijgen.

We houden jullie op de hoogte!

In de tussentijd wensen we jullie allemaal een gelukkig nieuw jaar. Moge 2022 een fantastisch jaar worden!

Ernie Tee aan het roer bij FilmLAB

Martijn van Veen CinemAsia Update, FilmLAB Update

Ernie Tee is aangesteld als hoofd van CinemAsia FilmLAB. Onder zijn supervisie zal de toekomst van FilmLAB worden vorm gegeven in de komende maanden.

Ernie Tee is een script coach, script editor en scenario supervisor voor een grote lijst van feature films, drama series en korte films. Hij werkt samen met verschillende schrijvers, regisseurs en producenten in binnen- en buitenland. Hij is oprichter van de Scenariovakschool, waar hij tevens kerndocent is. Daarnaast is hij docent aan de Nederlandse Filmacademie en bij Writing for Performance aan de HKU. Hij was adviseur voor het Stimuleringsfonds en het Nederlands Filmfonds, en momenteel voor het NPO-Fonds. Ernie is werkzaam geweest als filmjournalist en filmpublicist en heeft voor zijn werk de Piere Bayle-prijs voor de filmkritiek mogen ontvangen.

Ernie is in het verleden ook betrokken geweest bij verschillende edities van CinemAsia FilmLAB als scriptconsultant of intermediair. CinemAsia voelt zich vereerd door Ernie’s betrokkenheid bij FilmLAB en zijn bereidheid om zijn expertise en kennis te delen. Het FilmLAB team kijkt er naar uit om Ernie te ondersteunen in zijn visie voor FilmLAB.

FilmLAB at IDFA

Martijn van Veen Uncategorized

IDFA is screening more than twenty Asian documentaries this year. FilmLAB supporters André and Daan have put together a top 6 and will be present at the screenings themselves. Come and join us and let’s meet! Our top 6:

1. Children of the Mist (Vietnam)
André present Thursday 25 November, 16:45

2. Writing with Fire (India)
André (shortly) present Sunday 21 November, 16:15

3. Now Is the Past (Japan/Indonesië)
Daan present Friday 26 November, 21:15

4. Four Journeys (China/NL)
André present Friday 26 November, 21:30

5. A Marble Travelogue (China)
Daan present Sunday 28 November, 10:15

6. A Thousand Fires (Myanmar)
André present Friday 25 November, 17:15

For dates, availability of tickets and information about all Asian documentaries that IDFA screens, go to IDFA goes Asian.

Honeycomb

Update Honeycomb by Haider Hussain

Daan Vree CinemAsia Update

Honeycomb is a short movie from writer/director Haider Hussain. The script was developed within the CinemAsia Writers Room. The script and filmplan was also discussed a few times within the CinemAsia Jam Sessions in which filmmakers of the CinemAsia FilmLAB Network discuss about eachothers work in progress. After a succesful Cinecrowd campaign and an exiting pre-production fase and shootting days the post can start!

HoneycombAbout Honeycomb
Mariyam, a twenty-year-old Dutch Muslim heavy metal vocalist, realises
she might be pregnant. How does she reconcile this news with her
different cultural identities and, above all, tell her mother?

The film deals with the larger theme of identity and in particular its
malleability and fluidity. With the overconfidence that accompanies the
follies of youth, Mariyam thrives on keeping her two identities separate.
Mariyam’s central struggle is not so much with her pregnancy and how it
might affect her social life within the conservative bubble she lives in, but
rather what it means for her control over her worlds.

We wish director Haider Hussain and his team good luck and we’re looking forward to see the result!

Do you want te be updated about the project? Ffollow the Facebookpage of Honeycomb and our website.

FilmLAB Jam Sessions

Martijn van Veen Uncategorized

In 2021 blijven er, ondanks de lockdowns en corona maatregelen FilmLAB Jam Sessions georganiseerd voor FilmLAB Alumni en zij die geïnteresseerd zijn. Dit gebeurt om de week en wordt georganiseerd door FilmLAB Support André Kloer.

Tijdens een sessie nemen we in een uur to anderhalf uur een toegestuurd project van een deelnemer door. Hierbij geven FilmLAB support André Kloer en/of Daan Vree samen met andere aanwezige alumni feedback op het project om de filmmaker verder te helpen. Er kan van alles worden ingediend: filmplan, treatment, script, concept/outline, voormontage, productieplan, budgetplan, distributieplan etc. Een deelnemer kan zich aanmelden om aanwezig te zijn om feedback te geven of om feedback te ontvangen. In dat laatste geval sturen ze een email naar het FilmLAB team met mogelijke vragen of blokkades waar ze tegen aanlopen. Zelfs tijdens stricte Corona maatregelen vindt de FilmLAB Jam Session plaats, dan via videocall!

Loop jij ook met een idee voor een film, heb je een filmscript of filmplan en weet je niet hoe nu verder, heb je een montage en heb je het gevoel dat het beter kan, of wil je je film op meer schermen krijgen, dan kan CinemAsia FilmLAB jou wellicht helpen met de FilmLAB Jam Sessions. Interesse? Stuur dan een mail naar Filmlab@Cinemasia.nl