FILMLAB SCREENING 2023 | 11 MAART 2023

Martijn van Veen Nieuws, Uncategorized

FILMLAB SCREENING | ZATERDAG 11 MAART 2023 11.30-13.30 | ZAAL SK1 STUDIO/K AMSTERDAM

Tickets: klik hier

PITCHLAB EVENT | VRIJDAG 10 MAART 2023 16.30-18.00 | ZAAL SK4 STUDIO/K AMSTERDAM

RSVP: klik hier

De 12e editie van FilmLAB is terug met een “Weekend Jam”! Deze editie presenteert twee korte promo’s gemaakt door twee Aziatisch-Nederlandse talenten: Thuy NGUYEN (Stiletto) en Tenzing WOING (A Precious Shadow).

Stiletto (Thuy NGUYEN) is een Nederlands-Aziatisch LGBTQIA+ verhaal over een non-binair persoon die een elegante, maar terughoudende vrouw ontmoet. Wanneer zij voor hen begint te vallen, brengt een herinnering alles plotseling tot stilstand.

A Precious Shadow (Tenzing WOING) volgt een diner gesprek tussen Chinese immigranten die in de jaren ‘90 aan de Amsterdamse Wallen woonden en werkten. Tijdens het eten leiden ontroerende en moeilijke herinneringen tot een nostalgische reis naar het verleden en het diner eindigt met liederen over heimwee.

FilmLAB verwelkomt twee FilmLAB Alumni voor de FilmLAB Screening met de vertoning van hun meest recente werk: Honeycomb (2022), geregisseerd door Haider HUSSAIN, en Vreemdelingen (2022), geregisseerd door Rishi CHAMMAN.

De FilmLAB Screening eindigt met het Asian-European Media Makers Forum, een paneldiscussie tussen gevestigde professionals en beleidsmakers uit verschillende disciplines van de Aziatisch-Europese film- en media-industrie.

Opkomende schrijvers en makers krijgen op het PitchLAB Event de kans hun filmidee te pitchen, te netwerken met hun collega-mediamakers en waardevolle feedback van hen te ontvangen.

CALL FOR ENTRIES – FilmLAB 2023 “Weekend JAM”

Martijn van Veen Nieuws

Geweldig nieuws! — FilmLAB is dit jaar terug met een ”Weekend Jam” editie en de aanmeldingen zijn vanaf nu geopend!

Met trots kondigen we de start aan van de 12e editie van CinemAsia FilmLAB 2023. We roepen alle filmmakers op om zich aan te melden voor de FilmLAB “Weekend Jam” editie, een verkorte versie van het originele FilmLAB programma. Samen met andere gemotiveerde filmmakers gaan we jouw filmidee op beeld zetten in één productieweekend en werken we toe naar een première op het witte scherm tijdens het CinemAsia Film Festival 2023.

FilmLAB is al jaren een springplank voor Aziatisch talent in Nederland en heeft nauwe connecties met CinemAsia, die de zichtbaarheid en representatie van Aziatische Nederlanders wil verhogen. FilmLAB realiseert dat door ze een podium te bieden en hun film, kunst en skills te showcasen tijdens onder andere het jaarlijkse CinemAsia Film Festival. FilmLAB streeft ernaar om de megafoon te zijn voor de verhalen uit de Nederlands-Aziatische gemeenschap die ongehoord worden.

 

FILMLAB “WEEKEND JAM”

Alle filmmakers zijn welkom om zich aan te melden voor dit korte film programma, en in het bijzonder filmmakers of verhalen uit de Aziatische diaspora. Je kan je aanmelden als team of als individu in de volgende rollen:

  • Regisseur/schrijver*
  • Producer*
  • Cinematograaf
  • Art director
  • Sound director
  • Acteur/actrice

*Regisseur, schrijver en producer zijn deel van de Aziatische diaspora.

DEADLINE – 28 dec 2022

ONLINE MEET & GREET – *3 jan 2023

DEFINITIEVE SELECTIE – 5 jan 2023

PRODUCTIE WEEKENDEN – 28-29 jan, 4-5 feb, 11-12 feb 2023

(*Iedereen die zich aanmeldt is verplicht om deze datum vrij te houden)

 

AANMELDINGEN

Regisseurs/schrijvers kunnen hun script/idee (lengte 5-12 min.) en motivatie inzenden vóór 28 DEC 2022 via Google Form

(Andere rollen hebben alleen een motivatie nodig)

Vijf aanmeldingen worden uitgenodigd voor een Online Meet & Greet op 3 jan 2023. Drie scripts* worden definitief geselecteerd op 5 jan 2023, waarna de teams worden gevormd.

*Aantal geselecteerde scripts wordt bepaald aan de hand van het aantal aanmeldingen

 

Vragen kunnen uiteraard gemaild worden naar: FilmLAB@cinemasia.nl

Veel succes iedereen en we kijken ernaar uit om jullie verhalen te horen!

CinemAsia FilmLAB Team

Fotogalerij FilmLAB Pitch Event

Conall Sleutel CinemAsia Update, FilmLAB Program, FilmLAB Update

Op vrijdag 13 mei om 16.00 uur vond het FilmLAB Pitch Event plaats in Studio/K tijdens de 14de editie van het CinemAsia Filmfestival. Tijdens een pitch van 5 minuten presenteerde iedere deelnemer zijn plan aan het panel bestaande uit Jia Zhao, Gwyneth Sleutel en Claire Zhou. In de daarop volgende 10 minuten kregen de pitchers feedback en mochten zij de vragen van het panel beantwoorden.
Beeld: Ralp Deo Otterspeer en Minhong Yu

Voorbereiding voor het Pitch Event

Conall Sleutel CinemAsia Update, FilmLAB Program, Uncategorized

Afgelopen maandagavond kwamen de deelnemers van het CinemAsia FilmLAB Pitch Event samen om een pitchworkshop te volgen, om zich zo optimaal voor te bereiden op de grote dag zelf. Martijn Winkler was de spreker van dienst.  Hij is filmmaker en digital storyteller, en heeft producties gemaakt die grote internationale prijzen hebben gewonnen. Door de jaren heen heeft hij vele pitches gegeven op nationaal en internationaal niveau en heeft ruime ervaring met het geven van workshops.

Op enthousiaste wijze vertelde Martijn over zijn eigen pitch ervaringen en werden de verschillende onderdelen van een pitch besproken. Daarna werden de pitchers zelf voor de leeuwen gegooid door ter plekke een pitch van één minuut voor te bereiden over hun favoriete film of serie. Tot slot werden er nog vragen gesteld en gaf Martijn nog de laatste tips mee voor een sterke pitch.

De deelnemers hebben nu elf dagen de tijd om alle kennis te verwerken en een overtuigende pitch voor te bereiden. Het CinemAsia FilmLAB Pitch Event vindt plaats op vrijdag 13 mei in Studio/K als onderdeel van het CinemAsia Filmfestival.

Panel FilmLAB Pitch Event

Conall Sleutel CinemAsia Update, FilmLAB Program, FilmLAB Update

Op het FilmLAB Pitch Event op vrijdag 13 mei, op het CinemAsia Filmfestival, pitchen nieuwe filmtalenten hun mooie filmplannen aan een panel van professionals uit de Nederlandse film en TV-industrie. Wie zijn de leden van het panel?

Jia Zhao is filmproducent en oprichter van Muyi Film en Silk Road Film Salon. Als een Chinees-Nederlandse producent is Jia op zoek naar authentieke talenten en stemmen uit zowel de Westerse als uit de Aziatische filmcultuur. Haar productie A Marble Travelogue van regisseur Sean Wang was vorig jaar geselecteerd voor IDFA Frontlight. En I’m so sorry van regisseur Zhao Liang, een documentaire over de desastreuze effecten van kernenergie en radioactief afval, was opgenomen in de selectie van het Cannes Filmfestival 2021. Vele producties van Muyi Film bereikten de podia van grote filmfestivals. Naast documentaires produceert Jia ook kortfilms en arthouse feature films. Zij treedt vaak op als jurylid en adviseur op verschillende filmfestivals en in pitchforums. Tevens vertegenwoordigt zij in Azië de distributie en productie company Off The Fence, die gefinancierd wordt door ZDF Enterprises.

Gwyneth Sleutel (zij/haar) is dramaturg op de drama-afdeling van de NTR en begeleidt als freelance scripteditor en scriptcoach projecten. Daarnaast werkt Gwyneth freelance als talentcoördinator bij het Nederlands Film Festival en als scripteditor bij Scriptbank. Ze adviseerde voor het NPO-fonds en het Filmfonds en was werkzaam als hoofdredacteur van VERS Magazine. Tijdens haar studie Film Studies aan de UvA deed Gwyneth research naar vrouwelijke representatie in film en media, en naar inclusief storytelling in Nederlandse film. In haar werkzaamheden als dramaturg streeft Gwyneth nadrukkelijk naar een inclusieve representatie.

Claire Zhou (zij/haar) is junior creative producer en script developer bij NL Film & TV en zelfstandig filmmaakster. Ze studeerde Scenario & Regie aan de HKU in Utrecht, en maakte internationale furore met haar korte film Stille dorst, over een Marokkaans-Nederlandse man die nadat zijn huwelijk mislukte gevoelens krijgt voor een jongen. De film draaide op prestigieuze festivals, waaronder BFI Flare en 16th in the Palace. Binnenkort gaat haar volgende film in productie, Het optreden, over een moeder die probeert haar transdochter voor de Chinees-Nederlandse gemeenschap te verbergen, een voor Claire autobiografisch gegeven.

Oproep FilmLab Pitch Event

Martijn van Veen CinemAsia Update, FilmLAB Program, FilmLAB Update

Openbaar FilmLAB Pitch Event voor nieuwe Nederlands-Aziatische filmtalenten met mooie authentieke filmplannen.
Vrijdag 13 mei, 16 uur.

Op het CinemAsia Filmfestival zal een openbaar FilmLAB Pitch Event plaats vinden, waarin nieuwe Nederlands-Aziatische filmtalenten hun authentieke plannen voor een film of een televisie-serie mogen pitchen aan een panel van ervaren professionals uit de Nederlandse filmindustrie, dat hen ter plekke van inhoudelijke feedback zal voorzien. De bijeenkomst is openbaar, zodat tijdens de pitch het plan niet alleen een stap verder geholpen wordt in de ontwikkeling, maar ook openbaar wordt gemaakt aan professionals in het panel en in de zaal.

Het FilmLAB Pitch Event zal plaats vinden op vrijdag 13 mei, van 16 tot 18 uur, als onderdeel van het programma van het CinemAsia Filmfestival.

Locatie: Studio K, Amsterdam.

Als je een filmmaker bent, met een Nederlands-Aziatische achtergrond, en je hebt een mooi idee voor een film of een televisie-serie, meld je dan aan op email: filmlab@cinemasia.nl.

De acht mooiste plannen zullen door ons geselecteerd worden voor het FilmLAB Pitch Event.

Aanmelden is mogelijk tot dinsdag 26 april 24 uur, tot het aanbreken van Koningsdag dus.

Bij de aanmelding wordt verwacht:

 • een CV met contactgegevens
 • het film- of serie-plan, beschreven op 1 pagina maximaal.

Binnen enkele dagen na sluiting van de aanmelding kan men de uitslag verwachten.

Als je wordt geselecteerd, kun je deelnemen aan een programma waarin je pitch wordt voorbereid.

FilmLAB in beweging

Martijn van Veen CinemAsia Update, FilmLAB Update

In de periode van 2021 is er mede door de onvoorspelbaarheid van het Coronavirus, lockdowns en de mogelijke gevolgen voor de film industrie geen algemeen programma voor FilmLAB georganiseerd. Naast CinemAsia FilmLAB ging ook het festival vorig jaar niet door. Maar nu 2022 is aangebroken, ziet FilmLAB nieuwe kansen om door te pakken. Naast de gebruikelijke FilmLAB Jam sessions die we ook tijdens 2021 hebben gehouden, kijken we of we weer reguliere programma’s van CinemAsia FilmLAB kunnen opstarten waaronder het ScriptLAB en het FilmLAB Shorts programma. De fondsenwerver van CinemAsia is druk bezig met een paar aanvragen en we hopen dan ook op een gunstig oordeel van de fondsen zodat we weer op volle kracht door kunnen bouwen op alle hulp die CinemAsia FilmLAB Aziatische filmmakers en filmprofessionals kan bieden om zich met de industrie te verbinden en meer ervaring op te doen in filmproductie en natuurlijk vooral om meer mooie verhalen van Aziatische Nederlanders op het filmdoek te krijgen.

We houden jullie op de hoogte!

In de tussentijd wensen we jullie allemaal een gelukkig nieuw jaar. Moge 2022 een fantastisch jaar worden!

Ernie Tee aan het roer bij FilmLAB

Martijn van Veen CinemAsia Update, FilmLAB Update

Ernie Tee is aangesteld als hoofd van CinemAsia FilmLAB. Onder zijn supervisie zal de toekomst van FilmLAB worden vorm gegeven in de komende maanden.

Ernie Tee is een script coach, script editor en scenario supervisor voor een grote lijst van feature films, drama series en korte films. Hij werkt samen met verschillende schrijvers, regisseurs en producenten in binnen- en buitenland. Hij is oprichter van de Scenariovakschool, waar hij tevens kerndocent is. Daarnaast is hij docent aan de Nederlandse Filmacademie en bij Writing for Performance aan de HKU. Hij was adviseur voor het Stimuleringsfonds en het Nederlands Filmfonds, en momenteel voor het NPO-Fonds. Ernie is werkzaam geweest als filmjournalist en filmpublicist en heeft voor zijn werk de Piere Bayle-prijs voor de filmkritiek mogen ontvangen.

Ernie is in het verleden ook betrokken geweest bij verschillende edities van CinemAsia FilmLAB als scriptconsultant of intermediair. CinemAsia voelt zich vereerd door Ernie’s betrokkenheid bij FilmLAB en zijn bereidheid om zijn expertise en kennis te delen. Het FilmLAB team kijkt er naar uit om Ernie te ondersteunen in zijn visie voor FilmLAB.

FilmLAB at IDFA

Martijn van Veen Uncategorized

IDFA is screening more than twenty Asian documentaries this year. FilmLAB supporters André and Daan have put together a top 6 and will be present at the screenings themselves. Come and join us and let’s meet! Our top 6:

1. Children of the Mist (Vietnam)
André present Thursday 25 November, 16:45

2. Writing with Fire (India)
André (shortly) present Sunday 21 November, 16:15

3. Now Is the Past (Japan/Indonesië)
Daan present Friday 26 November, 21:15

4. Four Journeys (China/NL)
André present Friday 26 November, 21:30

5. A Marble Travelogue (China)
Daan present Sunday 28 November, 10:15

6. A Thousand Fires (Myanmar)
André present Friday 25 November, 17:15

For dates, availability of tickets and information about all Asian documentaries that IDFA screens, go to IDFA goes Asian.