Waarom is er een FilmLAB speciaal voor Aziatische Nederlanders?

 

CinemAsia gaat er in haar grondbeginselen vanuit dat Aziatisch Nederlandse gemeenschappen in Nederland ondergerepresenteerd zijn en dat zij als gemeenschap minder mogelijkheden hebben om aan de slag te gaan binnen de Nederlandse media en televisie industrie.  Waar sommige minderheden een vrij evidente vorm van discriminatie ervaren worden aziatische gemeenschappen als model gemeenschappen gezien waardoor veel van de discriminatie die zij ervaren en eventuele problemen met integratie die zij ervaren weinig tot niet worden opgemerkt. Zo wordt in veel Aziatische families werk in de media niet als legitieme carrière optie gezien en worden mediaproducties over onderwerpen die hen aangaan vaak door familie als taboe beschouwd en daarom komen dergelijke producties zelden tot niet van de grond. 

 

Daarom wilt CinemAsia FilmLAB juist hen de kans geven om zich te ontwikkelen om hun kansen op de nederlandse media en filmindustrie te vergroten en om met hen producties te realiseren die hun verhalen vertellen.

 

Daarentegen begrijpt CinemAsia FilmLAB dat om echt inclusief te zijn zij niet een strakke lijn kan trekken rondom het verre oosten en zich niet kan richten op enkel Aziatische gemeenschappen. Daarom zullen de programma’s van FilmLAB altijd toegankelijk zijn voor iedereen; welke kleur, seksualiteit, leeftijd of achtergrond iemand ook heeft.

 

Elke editie van CinemAsia FilmLAB zal wel bestaan uit een meerderheid van (beginnende) filmmakers met een Aziatische achtergrond. 

 

Ik heb zelf geen Aziatische achtergrond, kan ik dan wel meedoen aan een programma van CinemAsia FilmLAB?

 

Hoewel het CinemAsia FilmLAB zich vooral richt op Filmmakers met een aziatische achtergrond sluit zij niemand uit. Om daadwerkelijk inclusief te zijn kan FilmLAB zich niet enkel richten op Aziatische gemeenschappen. Daarom zullen de programma’s van FilmLAB altijd toegankelijk zijn voor iedereen; welke kleur, seksualiteit, leeftijd of achtergrond iemand ook heeft.

 

Elke editie van CinemAsia FilmLAB zal wel bestaan uit een meerderheid van (beginnende) filmmakers met een Aziatische achtergrond.

 

Er is momenteel geen call for submission voor een programma, maar ik zou graag willen deelnemen aan een programma of meer willen weten over CinemAsia FilmLAB. Wat zijn mijn mogelijkheden?

 

De Call for Submission periode voor CinemAsia FIlmLAB kan per jaar en editie verschillen. Mocht er geen Call for Submission zijn, maar mocht je toch geïnteresseerd zijn om meer te leren over de activiteiten van FilmLAB dan is het altijd mogelijk om langs te komen op de kwartaal borrel van CinemAsia FilmLAB, te kijken of er leuke gerelateerde evenementen waar CinemAsia FilmLAB bij aanwezig zal zijn of om je aan te melden voor de FilmLAB nieuwsbrief. Je kunt je aanmelden voor CinemAsia FilmLAB door een mail te sturen.

 

Ook als je een idee hebt voor het maken van een film maar je weet niet hoe je verder moet kun je een mail sturen naar CInemAsia FilmLAB. Dan kunnen we bekijken of we je verder kunnen helpen of dat we je kunnen inlichten over een relevant evenement of activiteit die we organiseren. 

 

Zijn de programma’s van CinemAsia FilmLAB gratis?

 

De reguliere programma’s van CinemAsia FilmLAB zijn niet gratis. We vragen een bedrag voor deelname om te verzorgen dat deelnemers het programma serieus nemen.

 

De gebruikelijke inschrijfkosten voor deelname aan een writers room of development room zijn tussen de €150 en €250 afhankelijk van vroege of late aanmelding. 

 

De gebruikelijke inschrijfkosten voor deelname aan een fictie of documentaire programma, waarbij je een korte film produceert, zijn tussen de €300 en €500 afhankelijk van vroege of late aanmelding.

 

Er kan een uitzondering gemaakt worden bij inschrijfkosten voor iemand die aantoonbaar kan maken dat zij dit bedrag niet kunnen betalen. In dat geval wordt er gekeken of deze persoon op een andere manier kan helpen of bijdragen aan Cinemasia. Deze uitzondering wordt wel maximaal eenmalig per editie gemaakt.  Je kunt in het call for submission formulier aangeven mocht je gebruik willen maken van deze regeling. 

 

Hoelang duurt een gemiddeld programma van CinemAsia FilmLAB?

 

CinemAsia Filmlab heeft meerdere programma’s.

 

De duur van een reguliere fictie of documentaire programma van CinemAsia FilmLAB varieert per editie, maar neemt ongeveer tussen de 8 en 10 maanden in beslag.

 

De duur van een writersroom of development room neemt ongeveer tussen de 4 en 6 maanden in beslag. Daarin zal binnen 10 tot 12 bijeenkomsten toegewerkt worden van een idee naar een concreet filmplan en script of treatment.

 

Hoeveel tijd ben je gemiddeld kwijt aan deelname aan een programma van CinemAsia FilmLAB?

 

Veel van onze deelnemers onderschatten deelname aan het programma. Het maken van een film kost namelijk veel tijd. Verwacht dat je voor het FilmLAB Shorts 1 tot 2 dagen per week bezig bent. Voor het Development Room of Writers Room programma heb je een dag in de week nodig.

 

Hoe werkt de Call for Submission?

 

Als er een Call for Submission is geopend dan verschijnt er op de Call for Submission pagina verdere informatie omtrent het thema en de eisen en kosten voor het programma.

 

Daarnaast zal er een link aanwezig zijn die je naar het inschrijvingsformulier zal brengen.

 

Dus hou de call for submission pagina in de gaten of meld je aan de voor Cinemasia FilmLAB nieuwsbrief. 

 

Hoe probeert CinemAsia FilmLAB bruggen te bouwen tussen filmmakers met een Aziatische Achtergrond en film professionals uit de Nederlandse film en media industrie?

 

CinemAsia FilmLAB probeert op verschillende manieren bruggen te bouwen tussen filmmakers met een Aziatische achtergrond en film professionals uit de Nederlandse film en media industrie. 

 

Tijdens onze programma’s nodigen wij professionals uit om lectures, talks of workshops te geven. Sommige programma’s ronden we af met een pitching sessie of screening voor mensen uit de film en media industrie. Daarnaast organiseert CinemAsia FilmLAB tijdens CinemAsia Film Festival en CinemAsia on Tour tevens speciale evenementen voor FilmLAB’ers en geïnteresseerden.