Het FilmLAB Shorts programma staat aan de wieg van CinemAsia FilmLAB. Vanaf de eerste editie van CinemAsia FilmLAB heeft FilmLAB getalenteerde beginnende filmmakers de kans gegeven om hun verhaal of idee tot korte film te realiseren. Daarbij heeft FilmLAB door de edities heen een groeiende hoeveelheid aan begeleiding, tijd, diensten en apparatuur geboden om de kwaliteit van de korte films te waarborgen.

Het FilmLAB Shorts programma is sterk verbonden aan de missie van CinemAsia FilmLAB om beginnende en talentvolle makers met een Aziatische achtergrond de kans te geven om de film en media industrie te leren kennen en verbindingen aan te gaan. Dit gebeurt op organische wijze door tijdens het productieproces de deelnemers in contact te brengen met experts uit het veld die hen feedback, diensten en lectures bieden ter verbetering van hun producties. 

Deze producties worden geselecteerd en vormgegeven op basis van de kernwaarden van CinemAsia en CinemAsia FilmLAB: om een meer diverse en inclusieve media content te creëren die thema’s als identiteit, immigratie, burgerschap en anderszijn centraal stellen en zo een betere representatie van Aziaten en Aziatische nederlanders probeert te stimuleren.

Eerste Edities

In haar eerste edities was CinemAsia FilmLAB een programma waarbij binnen een paar weken een korte film kon worden gerealiseerd. Met behulp van een geldbedrag en onder begeleiding van drie professionals uit de filmindustrie en steun van instituties als het Binger FilmLAB en de Nederlandse Film Academie ging de film in productie. Het eindresultaat beleefde zijn première tijdens het CinemAsia Film Festival en werd vertoond tijdens CinemAsia on Tour events.

Huidige Edities

Door de jaren heen is het programma verder ontwikkeld en uitgebreid.

  • De duur van het programma is met elke editie toegenomen. Zo duurde het programma van 2019 in totaal 8 maanden. 
  • Er zijn meer workshops en lectures van professionals uit de filmindustrie bijgekomen.
  • Er zijn meer sponsoren aangetrokken voor o.a. camera apparatuur, licht, kleur correctie en geluidsnabewerking en ondertiteling. Kijk voor meer informatie over onze sponsoren op onze sponsorpagina
  • Het programma is uitgebreid om ook aandacht te kunnen schenken aan de distributie van de korte films. 
  • Vanaf de editie van 2018 is het mogelijk geworden voor meer filmtalenten om deel te nemen aan het programma. Zo hebben in 2018 naast regisseurs/filmmakers ook beginnende cinematografen en schrijvers de kans gekregen om zich aan te melden voor het fictie programma. In 2019 was er naast documentaire filmmakers tevens de mogelijkheid voor beginnende producers en researchers om zich aan te melden voor het documentaire programma.
  • Vanaf 2018 mogen alumni zich opnieuw aanmelden het FilmLAB shorts programma en mag het programma uit maximaal 30% alumni bestaan om ook de nieuwe deelnemers te laten profiteren van de kennis van het netwerk van de alumni.

 

Komende Editie

Vanaf de editie van 2020 wordt het FilmLAB Shorts programma ingezet als een continuatie van de writersroom waarbij de beste drie tot vier deelnemers die hebben deelgenomen aan de writersroom de kans krijgen om hun korte film te realiseren bij het FilmLAB Shorts programma.