Het ScriptLAB en DocLAB zijn programma’s van CinemAsia FilmLAB die helpen om een idee voor een korte fictiefilm, een documentaire of een webserie om te zetten in een concreet plan en/of script. Het programma is opgezet om (jonge) getalenteerde filmmakers kennis te laten maken met wat er allemaal komt kijken om een fictie film of documentaire van de grond te krijgen voordat de film daadwerkelijk in productie gaat en hen zo voor te bereiden op de film en televisie industrie.

Het ScriptLAB is een traject voor korte fictiefilms en het DocLAB is een traject voor documentaire projecten.

Opzet

In 10 tot 12 bijeenkomsten wordt je alles bijgebracht om een goed filmplan, een treatment en een filmscript te schrijven. Je leert hoe een goed filmplan eruit ziet, waar deze op wordt beoordeeld in de film en televisie industrie, hoe je een goed en scherp script kan schrijven, welke stappen je het beste kan doorlopen in het schrijven en hoe je een sterke en goede pitch kunt geven om mensen voor je te winnen. Je zult workshops, lectures en feedback ontvangen van professionals uit de Nederlandse film en televisie industrie. Je zult elkaars projecten doornemen en elkaar feedback op geven. 

De bijeenkomsten zullen eens in de twee weken plaatsvinden voor de periode van ongeveer 4 maanden. Het gehele traject zal eindigen met een pitchsessie voor professionals uit de film en tv industrie of een table read.

De drie tot vier deelnemers met de beste filmplannen, scripts en pitches krijgen de kans om deel te nemen aan het CinemAsia FilmLAB Productions programma. In dit programma kunnen ze hun documentaireplan of filmscript omtoveren tot een korte film of documentaire.

Hoewel we jonge talenten verwelkomen, is het ScriptLAB en DocLAB bedoeld voor filmtalenten met een Aziatische achtergrond en hun allies die de serieuze intentie hebben om de film of televisie industrie te betreden en bereid zijn om tijd, geduld en energie er in te steken om hier meer over te leren.

Het ScriptLAB en DocLAB zijn engelstalig om ook toegankelijk te zijn voor expats en eerste generatie immigranten.

ScriptLAB 2019

In 2019 werd tijdens de 10de editie van FilmLAB de eerste CinemAsia FilmLAB ScriptLAB georganiseerd. Hierbij hebben 10 deelnemers de kans gekregen om hun film idee om te zetten naar een filmplan en filmscript. Ze hebben 12 bijeenkomsten bijgewoond waarin het volgende aan bod is gekomen

 • Introductie bijeenkomst van deelnemers en ideeën
 • Lecture over het thema van deze editie van de writers room
 • Bespreken van de eerste opzet van het filmplan
 • Het oefenen van pitches bij verschillende professionals uit de industrie 
 • het bespreken van karakterbijbel en Arena 
 • Het bespreken van Story en Plot 
 • het bespreken van Story Arcs en Beats
 • Het uitvoeren van karakter opstellingen
 • Peer review sessie voor feedback op elkaars scripts
 • Individuele feedback sessie 
 • Feedback op pitches, filmplan en script door professionals uti de industrie
 • Workshop over pitchen en industrie events. 

Aan het einde van het traject hebben alle 10 deelnemers hun filmplan en script gepitched aan 20 industry professionals waarna ze vervolgens met enkelen van hen konden speeddaten om verdere mogelijkheden te verkennen en advies in te winnen.

De drie tot vier deelnemers met de beste filmplannen, scripts en pitches krijgen de kans om deel te nemen aan het CinemAsia FilmLAB

Volgende Editie

De volgende editie van het ScriptLAB of DocLAB zal naar waarschijnlijkheid van start gaan in kwartaal 1 of 2 van 2020. Het programma zal van start gaan met een Call for Submission voor mensen om zich aan te melden met een registratieformulier. Dus meldt je nu aan voor onze nieuwsbrief of houdt de website in de gaten.