CinemAsia FilmLAB is opgericht door CinemAsia Film Festival oprichter Doris Yeung. Doris realiseerde zich dat het screenen van films uit het Oosten in Nederland niet voldoende was om de missie van CinemAsia, om betere en meer diverse representatie van mensen met een aziatische achtergrond in Nederland te bewerkstelligen, te voltooien. Daarom is zij in 2006 het CinemAsia FilmLAB programma gestart om jong Aziatisch nederlands talent de kans te geven om hun eigen verhalen tot films te realiseren en hen een manier te geven om hun realiteit op het bioscoopscherm terug te zien.
Een Call for Submission werd gedeeld en gepubliceerd om jonge talenten aan te trekken. Vervolgens werden drie filmmakers geselecteerd. Zij namen een klein budget in ontvangst en kregen een aantal weken de tijd om hun korte fictie of documentaire film te realiseren. De korte films beleefden hun première tijdens het CinemAsia Film Festival. Het FilmLAB programma liep parallel aan het CinemAsia Film Festival. Beiden werden tweejaarlijks georganiseerd. 

In 2008 werd Judith Mulder actief als FilmLAB coördinator. Zij heeft het FilmLAB programma verder uitgebreid door nieuwe experts uit te nodigen, sponsorpartners te vinden en meer bijeenkomsten te organiseren. Zij heeft partners als Camelot en Filmmore aangetrokken om de makers te ondersteunen bij de productie van de korte films. 

Na de CinemAsia Filmlab editie van 2012 ging Judith de samenwerking aan met voormalig deelnemer Daan Vree. Daan werd ook FilmLAB coördinator. Dit kwam  goed uit in verband met de beslissing om zowel CinemAsia Film Festival als CinemAsia FilmLAB jaarlijks een editie te geven. Vanaf toen werden elk jaar drie filmmakers geselecteerd om drie korte films te realiseren. 

In 2017 hebben Daan Vree en Judith Mulder het stokje doorgegeven aan FilmLAB Coördinator Martijn van Veen en FilmLAB Producer Genny van ‘t Veer. Samen met de hulp van Indiase filmmaker Waylon D’mellow hebben ze een programma opgezet voor de 2018 editie van CinemAsia FilmLAB met meer sponsorpartners, zoals LITES en Feverfilm, meer bijeenkomsten en de productie van een totaal van vijf korte fictie films. 

In 2018 vierde CinemAsia FilmLAB haar 10de editie en organiseerde daarvoor twee programma’s: naast een regulier documentaire korte film programma tevens een Writers room. Na het vertrek van Indiase filmmaker Waylon D’mellow is Swaze Hartog aangetrokken als FilmLAB Producer om deze programma’s te helpen realiseren. Het Documentaire programma heeft geleid tot de première van vier korte documentaire films en de Writersroom resulteerde in de realisatie van 10 korte film scripts die tijdens CinemAsia Film Festival zijn gepitched aan professionals uit de film en media industrie. 

In 2019 heeft CinemAsia FilmLAB haar ambities nog verder uitgebreid met de oprichting van het CinemAsia Alumni netwerk waarbij er activiteiten, borrels en creatieve sessies worden georganiseerd voor voormalig deelnemers aan het CinemAsia FimLAB programma.

2019 is ook het jaar geweest waarin oud FilmLAB coördinator Judith Mulder haar strijd tegen kanker heeft verloren. Om Judith te eren heeft CinemAsia FilmLAB er daarom voor gekozen om het Judith Mulder distributie fonds op te richten. Lees meer daarover hier.