Aziatische Nederlanders over rascisme in het nieuws

Martijn van VeenNieuws

Het hing al een tijd in de lucht en nu lijkt de maat dan echt vol. Deze generatie van Aziatische Nederlanders lijkt het dagelijks racisme waar ze mee te maken hebben niet meer te tolereren. Deze afgelopen week bereikten racistische grapjes een nieuw niveau  door de verspreiding van het Coronavirus. Dit virus en de mogelijke besmettelijkheid ervan waren voor sommige onwetende Nederlanders een reden om iedereen met een Aziatische achtergrond anders te benaderen. In veel van deze gevallen kregen Aziatische Nederlanders, velen die nog nooit in de buurt van de Wuhan regio zijn geweest of zelfs niet eens Chinees zijn, commentaar, opmerkingen, blikken of vreemde houdingen te verduren. Sommige gevallen gingen zover als het schrijven van ‘Sterf Chinezen’ in de publieke ruimte of het maken van een zeer beledigend carnavalslied.

Dit zorgde er op zijn beurt voor dat enige Aziatische Nederlanders, die vaker geprobeerd hebben om dit onderwerp bespreekbaar te maken, er klaar mee waren. Gelukkig bleken de media ditmaal geinteresseerd om meer aandacht te geven aan dit onderwerp. Dit betekende dat kunstenaar Sioejeng Tsao, journalist en auteur Pete Wu en student Rui Jun Luong zijn uitgenodigd om hun ervaringen te ventileren op televisie bij De Wereld Draait Door.

Maar ook Youtuber Hanwe werd geïnterviewd door het Jeugd Journaal. Pete Wu schreef een gastcolumn voor de Volkskrant om zijn frustratie te uiten. Student Vincent Yeers en hoofd van het PAC Hui-Hui Pan zijn een petitie Wij zijn geen virussen begonnen en zijn hiervoor geïnterviewd door het AD. Daarnaast zijn Hui-Hui Pan en Pete Wu geïnterviewd door EenVandaag. Ook CinemAsia heeft een statement uitgebracht om het onderwerp te adresseren. Zakelijk leider Shiko Boxman heeft zijn ervaringen gedeeld op AT5.

Alles bij elkaar genomen lijkt het alsof het onderwerp eindelijk degelijk onder de aandacht wordt gebracht en vraagt aan witte Nederlanders om te reflecteren op hun gewoontes, aannames en privillege. Zelfs als de intentie niet racistisch is, betekent dat niet dat iets niet racistisch is of zo overkomt.

Het gaat ook zeker niet over enkele geïsoleerde incidenten, maar een trend van discriminatie, racisme en exclusie waar Aziatische Nederlanders op veel systematischere wijze mee van doen hebben. We hopen in ieder geval dat de verbalisatie door al deze hierboven genoemde mensen zal bijdragen aan het creëren van meer begrip en empathie.

Wat vind jij? Denk jij dat deze extra aandacht en focus het onderwerp ten goede komt? Heb jij in de afgelopen periode ook te maken gehad met racisme rondom het Coronavirus?