Hati Sakit, Indië-herdenking 15 augustus 1945

Daan VreeNieuws

Amber Nefkens maakte voor de Indië-herdenking de animatie De twee hondjes, samen met Jana Kaminski. In de animatie is de verteller Ambers oma: E.A. Smith-Broers, die eerder te zien was in de FilmLAB-docu Indië op een Bord. Ook vertolkt ze het nummer Vader met gitarist Samuel Leeuwenburg .

Amber over de herdenking en deze productie:

“Ik herdenk op 15 augustus in het bijzonder de vader van mijn oma, die nooit meer terugkeerde. De oorlog heeft veel impact gehad op mijn familie. Verlies van dierbaren en verstoorde toekomstdromen. Desondanks zijn levens weer opgepakt en is toekomst gezocht voor henzelf en hun kinderen. We moeten ons dit altijd blijven herinneren.

Mijn oma is geboren op 6 maart 1921 in Semarang, Java, Nederlands-Indië. Ze is de oudste van een gezin van 7 kinderen, 3 jongens en vier meisjes. Samen met hun ouders, grootmoeder en de hulpen woonden ze aan de Bergotaweg. Ze beleven daar een onbezorgde kindertijd.

Dan breekt de oorlog uit en in 1942 wordt de vader van oma meegenomen om te werken in de kolenmijnen, in kamp Kamioka, Osaka Japan. Oma is dan 21 jaar. De familie komt de tijd relatief goed door, maar ze weten niet hoe het met hun vader gaat. Begin december 1942 is hij meegenomen en diezelfde maand – op 29 december 1942 is hij overleden.”

De twee hondjes (animatie)
* verhaal: E.A. Smith-Broers
* animatie: Jana Kaminski
* muziek & geluid: Samuel Leeuwenburg
* idee: Amber Nefkens

Vader (live vanuit museum Bronbeek)
* camera + color grading: Lester Kamstra
* zang, tekst + video edit: Amber Nefkens
* gitaar + audio: Samuel Leeuwenburg
Met dank aan: Museum Bronbeek

Amber Nefkens is een filmmaker, theatermaker en muzikante met Indische roots. Meer over haar theatervoorstelling vind je op de website www.hetlandvantoen.nl