10 CinemAsia Docu tips voor tijdens de zelfisolatie

Martijn van VeenCinemAsia Update

CinemAsia heeft het geluk gehad om begin maart de 2020 editie van CinemAsia Film Festival te vieren. Meer dan een maand later en een dergelijk evenement is inmiddels ondenkbaar geworden. Woorden als social distancing en zelfisolatie zijn onderdeel geworden van het dagelijkse lexicon en iedereen die geen cruciaal beroep beoefent, wordt aangeraden om zoveel mogelijk thuis te blijven.

Maar al dit binnen zitten biedt ook nieuwe mogelijkheden. Zo kan dit de kans zijn om de Aziatische cinema beter te leren kennen. Vorige twee weken hebben we 10 filmtips gedeeld en 10 tips voor Aziatische series, maar uiteraard kan een lijst van prachtige Aziatische documentaires niet ontbreken. Daarom delen we deze week een top-10 Aziatische documentaires om van te genieten tijdens de zelfisolatie.

1. Tokyo Idols

 
52 min – Miyake Kyoko
UK/Canada/Japan, 2017
NPO Start

In Tokyo Idols volgt regisseur Kyoko Miyake de ambitieuze zangeres Rio (19) en haar fans. Ze begon haar loopbaan in een band, maar timmert tegenwoordig zelfstandig aan de weg met haar eigen nummers. De Brothers, een groep volwassen mannen, besteden al hun vrije tijd aan de zangeres. Waar ze hen vroeger beschouwden als losers, beginnen deze mannen steeds meer mainstream te worden. Kyoko Miyake signaleert dat er onder het mom van internetberoemdheid en contact met fans, ook in het echte leven nieuwe omgangsvormen ontstaan.

2. Jalanan

 
107 minDaniel Ziv
Indonesië, 2015
Vimeo on Demand

Drie straatmuzikanten proberen hun brood te verdienen door hun liedjes te spelen in lokale bussen. Hier proberen ze een balans te vinden tussen hun verlangen om hun liederen te gebruiken als satirische expressie en het spelen van luchtigere, lucratievere nummers over het aanbidden van God.

Jalanan is vertoond tijdens CinemAsia Film Festival 2015.

3. Please Remember Me


78 min – Zhao Qing
China, 2015
IDFA Collectie

De 88-jarige Lou, voormalig schooldirecteur, lijdt al tien jaar aan de ziekte van Alzheimer en herkent niemand meer behalve haar man Feng. Toch leiden de echtelieden samen een gelukkig en rijk leven in Shanghai. Als Feng zelf ziek wordt, besluit hij toch om samen met zijn vrouw naar een bejaardentehuis te verhuizen.  De overgang van de drukke stad naar een rusthuis op het platteland valt hen echter beiden zwaar.

4. Ramen Heads

   
93 min – Shigeno Koki
Japan, 2017
Itunes, Youtube of Google Play

Tomita Osamu is al drie jaar achter elkaar uitgeroepen tot de beste ramenchef van Japan. Uitgebreid komen zijn ingrediënten en werkwijze in beeld. Geheimen heeft hij niet, obsessief is hij wel: altijd op zoek naar de beste gedroogde sardines of de lekkerste varkenskop voor zijn bouillon. “Als chef moet je misschien nog wel meer ramen head zijn dan je klanten. Je moet de soep zo goed maken dat mensen hem niet zat worden, zelfs als ze hem elke dag eten.” Ook andere chefs komen aan bod, zoals Fukuja, bij wie de tijd stil heeft gestaan, en Ichifuku, bekend van haar beroemde miso ramen.

Ramen Heads is vertoond tijdens CinemAsia Film Festival 2018

5. Stand van de Sterren

 
112 min – Leonard Retel Helmrich
Nederland/ Indonesië , 2010
NPO Start

Grootmoeder Rumidjah, belijdend christen, is vanuit het drukke Jakarta bij haar vriendin Tumisah op het platteland gaan wonen. Haar tot moslim bekeerde zoon Bakti heeft de zorg over haar kleinkind Tari op zich genomen. Omdat het opvoeden van zijn nichtje hem zwaar valt, haalt Bakti zijn moeder terug naar de stad. Tari komt via school in aanraking met het nieuwe, rijke Indonesië, dat mijlenver af staat van haar leven in de sloppenwijk. Dat brengt haar regelmatig in conflict met de familie. De familie ziet in de pientere Tari de enige mogelijkheid om hun status te verhogen en zo ooit de sloppenwijk te kunnen ontvluchten.

6. A Foley Artist

100 min – Wang Wan-jo
Taiwan, 2016
Vimeo on Demand

Foley Artist centreert zich rondom Taiwan’s meest ervaren foley artiest, Master Hu Ding-yi. Hu heeft decennialang onvermoeibaar in zijn studio gewerkt aan het creëren van geluiden die in films in beeld te zien zijn.

A Foley Artist is vertoond tijdens CinemAsia Film Festival 2018.

7. Planet of Snail


87 min – Yi Seung-jun
Zuid Korea, 2011
Itunes of Google Play

Al van kinds af aan is Young-Chan doof en blind. Young-Chan weet niet hoe hij zich in deze wereld moet bewegen, totdat hij Soon-Ho ontmoet, die eveneens kampt met een lichamelijke handicap. Hij trouwt met haar en leert via haar communiceren met de buitenwereld. Door zachtjes op elkaars vingers te tikken kunnen ze elkaar begrijpen, het oogt soms als het teder bespelen van een piano. De documentaire volgt de twee in het rustige tempo waarin Young-Chan zich door het leven beweegt. Hij voelt zich als een astronaut. Maar dat neemt niet weg dat hij gevoel heeft voor de schoonheid in de wereld. Dat wordt voelbaar als Young-Chan een boomschors aanraakt, met zijn hand door het zand gaat of als zijn vingers de regendruppels op het raam beroeren.

8. Placebo

   
94 min – Abhay Kumar
India, 2014
Youtube

Op een van de meest prestigieuze medische opleidingen van India is de toelatingskans kleiner dan 0,1%. Ter vergelijking: Harvard kent een aannamepercentage van 7%. Nadat hij getuige is van een geval van zware agressie tussen een aantal studenten, besluit filmmaker Abhay Kumar zich te verdiepen in het toenemende aantal gewelddadige incidenten op de campus van de universiteit. Hij volgt twee jaar lang vier studenten op de voet.

9. Made in Korea

 
73 min – In-Soo Radstake
Nederland, 2006
Amazon Prime

In-Soo is twee keer geboren. In 1979 in Zuid-Korea, waar hij na de geboorte te vondeling werd gelegd. En in 1980 bij aankomst op Schiphol, waar zijn adoptieouders hem in de armen sloten. In deze persoonlijke documentaire gaat hij in eerste instantie op zoek naar de Koreaanse kinderen met wie hij een kwart eeuw geleden het vliegtuig naar Nederland deelde. Met een van hen krijgt hij een relatie en haar ervaringen wekken bij hem behoefte om zijn biologische geboorteland en moeder te bezoeken.

10. Silk Road of Pop

  
53 min – Sameer Farooq, Ursula Engel
China, 2012
Vimeo on Demand

Op de grens in het noord westen van China ligt Xinjiang, een grote regio vol met besneeuwde bergtoppen, levenloze woestijnen en ruige markt stadjes. Hier, temidden van de eeuwenoude Zijde route, is muziek één van de spannendste producten. Echter legt de muziek een pijnpunt bloot. Vast in een innerlijke strijd, ziet de dominante populatie in de regio, de Uyghur Moslims, dat hun bevolking langzaam afneemt en wordt overgenomen door voornamelijk Han Chinese nederzettingen.  De Silk Road of Pop volgt de strijd van een minderheidscultuur in china en de explosieve muziek  en de gemeenschap waar deze muziek uit voortkomt.

Silk Road of Pop is vertoond tijdens CinemAsia Film Festival 2013