10 CinemAsia Filmtips voor tijdens de zelf isolatie

Martijn van VeenCinemAsia Update, Tip

CinemAsia heeft het geluk gehad om begin Maart de 2020 editie van CinemAsia Film Festival te vieren. Minder dan een maand later en een dergelijk evenement is inmiddels ondenkbaar geworden. Woorden als social distanding en zelf isolatie zijn onderdeel geworden van het dagelijkse lexicon en iedereen die geen cruciaal beroep beoefent wordt aangeraden om zoveel mogelijk thuis te blijven.

Maar al dit binnen zitten biedt ook nieuwe mogelijkheden. Zo kan dit de kans zijn om de Aziatische cinema beter te leren kennen. Daarom hebben we hier alvast een top 10 van Aziatische films gemaakt om van te genieten tijdens de zelf isolatie.

 

1. Tune in for Love


122 min – Jung Ji-woo
Zuid Korea, 2019
Netflix

In 1997 ontmoet bakkersassistente Mi-soo de net uit de jeugdgevangenis vrijgekomen Hyun-woo. Er bloeit iets moois op tussen de twee, maar als Hyun-woo weer met zijn foute vrienden in aanraking komt verliezen ze elkaar uit het oog. Jaren later komen ze elkaar per toeval weer tegen. Romantische tranentrekker die het verstrijken van de tijd prachtig in beeld brengt, maar verder nogal wat steken laat vallen. Zo komt de verhaallijn over Hyun-woo’s duistere verleden nooit uit de verf en maken de hoofdpersonages vrijwel geen enkele ontwikkeling door.

2. October


115 min – Shoojit Sircar
India, 2018
Amazon Prime

Dan is 21 jaar oud. Hij loopt stage in een 5 sterrenhotel. Hij is humeurig, tegendraads en ligt voortdurend overhoop met de andere stagiaires en met het management. Een van zijn medestagiaires, de opgewekte 20-jarige Shiuli, probeert hem regelmatig wat bij te sturen, meestal tevergeefs. Op een dag vindt er een vreselijk ongeluk plaats, waardoor de levens van Dan en Shiuli finaal op hun kop worden gezet…

3. Happy Old Year


113 min – Nawapol Thamrongrattanarit
Thailand, 2019
Netflix

De Thaise Jean keert na een jarenlang verblijf terug naar het huis dat ze deelt met moeder en broer. Wanneer ze de woning radicaal van spullen wil ontdoen, moet ze eerst pijnlijke herinneringen en onverwerkte gevoelens zien te verwerken.

4. One Cut of the Dead


95 min – Ueda Chinichiro
Japan, 2017
MUBI

Een filmploeg bevindt zich in een geïsoleerde en verlaten waterzuiveringsinstallatie, die naar verluidt werd gebruikt voor menselijke reanimatie-experimenten, om daar een zombiefilm op te nemen. De regisseur, Higurashi (Takayuki Hamatsu), maakt het de cast en crew niet makkelijk en besluit uit ergernis een blokje om te gaan. Intussen breekt er een echte zombie-uitbraak los. Higurashi staat er echter op dat de crew, of wat daarvan over is, blijft filmen.

5. Posesif


101 min – Edwin
Indonesië, 2017
Netflix

Het is liefde op het eerste gezicht wanneer aanstormend schoonspringtalent Lala en Yudhis elkaar voor het eerst zien. Hun prille liefde bloeit in een razend tempo uit tot een lieve en intieme relatie. Het duurt echter niet lang voordat de jaloerse Yudhis zijn ware gezicht laat zien door steeds meer van zijn vriendin te eisen. Met Lala’s obsessieve vader die haar dwingt om een topatlete te worden en met Yudhis’ emotioneel manipulerende moeder, wordt het leven van de twee er niet beter op.

Posesif was screened at CinemAsia Film Festival 2018

6. A Sun

156 min – Chung Mong-hong
Taiwan, 2019
Netflix

‘Pluk de dag, trek je plan!’ Dat is het daadkrachtige motto van rijschoolinstructeur Mr. Chen. Hij is dan ook diep teleurgesteld wanneer zijn jongste zoon A-Ho in de gevangenis belandt na een akelig gewelddadig incident. Hij vertelt voortaan dat hij maar één zoon heeft, studiebol A-Hao. Ondertussen probeert zijn vrouw het gezin nog een beetje bij elkaar te houden.

7. The Wild Goose Lake


113 min – Diao Yi’nan
China, 2019
PICL

Wanneer de leider van een beruchte motorbende per ongeluk een agent doodschiet en er een prijs op zijn hoofd komt te staan, slaat hij op de vlucht. Achtervolgd door zowel politie als gangsters die uit zijn op het tipgeld, verstopt hij zich aan de oevers van het Wildeganzenmeer waar een mysterieuze prostituee hem hulp biedt in ruil voor haar vrijheid. Beiden bevinden ze zich op een doodlopend spoor, wanhopig op zoek naar een uitweg. Samen zijn ze bereid om nog één laatste keer te gokken en hun lot op het spel te zetten.

The Wild Goose Lake screened at CinemAsia Film Festival 2020

8. When Marnie was there


103 min – Yonebayashi Hiromasa
Japan, 2014
Netflix

De introverte Anna Sasaki woont bij haar pleegouders nadat ze op jonge leeftijd haar ouders verloren is. Haar pleegmoeder stuurt haar wegens gezondheidsredenen naar de familie Oiwa in een dorpje aan de zee ten noorden van Hokkaido. Anna ontdekt een groot verlaten huis in het midden van een moeras. Het huis zou volgens de dorpsbewoners al jaren onbewoond zijn maar het is daar dat Anna haar eerste vriendinnetje, de mysterieuze Marnie ontmoet.

When Marnie was Here screened at CinemAsia Film Festival 2015.

9. Dot 2 Dot


89 min – Amos Why
Hong Kong, 2014
Netflix

Een introverte lerares verhuist van het noorden van China naar Hongkong en raakt al snel gefascineerd door de punt tot punt-puzzels die op de muren van de metrostations zijn getekend. Ze ontdekt dat de puzzels zijn verbonden met de geschiedenis en ontwikkeling van de metropool.

Dot 2 Dot screened at CinemAsia Film Festival 2015.

 

10. Along with the Gods:
The Two Worlds & The Last 49 Days


139 min & 141 min – Kim Yong-hwa
Zuid Korea, 2017 & 2018
Netflix

Wanneer brandweerman Kim Ja-hong tijdens zijn werk komt te overlijden, wordt hij verwelkomd door drie wachters die zijn gidsen door het hiernamaals blijken.