CinemAsia FilmLAB @ CinemAsia Film Festival

Martijn van VeenCinemAsia Update

CinemAsia Film Festival 2020 was een succes! In wat, zonder dat we het wisten, de laatste week zou blijken dat er nog een festival mogelijk was in verband met de huidige coronapandemie heeft CinemAsia een fijne en goed bezochte editie mogen beleven. Ook de FilmLAB activiteiten waren weer niet weg te denken met een intrigerend Industry Panel ‘Producing in a Time of Flux’ , de interessante FilmLAB Jam Session, de laatste FilmLAB Distributie meet-up, Het FilmLAB Panel ‘Recipes for Success’, de FilmLAB borrel en het team CinemAsians dat meedeed aan de 48 Hour Project Pink Edition.

Industry Panel

In dit interessante panel in Pakhuis de Zwijger besprak moderator, CinemAsia bestuurslid en producer, Lorna Tee met producer van de Nederlandse Netflix serie Ares Pieter Kuijpers en producer van de Netflix-serie Nowhere Man Aileen Li, de ins en outs van het produceren van een serie voor Netflix en welke invloed dit op de producties heeft gehad. Hierbij is alles van tijdlijnen en pitching tot deadlines, views en marketing besproken waarbij het publiek uit de zaal naar hartelust vragen heeft kunnen stellen.

FilmLAB Jam Session

Ditmaal was er een gemêleerde groep van aanmeldingen voor de FilmLAB Jam Session die bestond uit zowel FilmLAB alumni als ook filmmakers die zich voor het eerst aanmelden voor FilmLAB. Er werden interessante fictie en documentaire ideeën door de deelnemers gedeeld. Speciaal voor deze Festival Jam Session hadden we regisseur  van de openingsfilm Mrs. Noisy Amano Chihiro en documentairemaker, producer en regisseur van o.a. A man called Ahok Putrama Tuta uitgenodigd. Zij deelden hun inzichten en gaven feedback op de projecten van de deelnemers. Hierdoor is de FilmLAB Jam Session weer flink uitgelopen. Maar dat laat weer zien hoe betrokken mensen zijn.

FilmLAB Distributie Meet-up

Op zaterdag begon FilmLAB om 11.00 uur met de distributie meet-up, die CinemAsia FilmLAB elk kwartaal organiseert, waarbij alle deelnemers van het FilmLAB Shorts Programm van de vorige editie nog een laatste maal bij elkaar kwamen om updates te geven over de distributie van hun documentaire short films. Zo hebben we besproken welke screenings in het afgelopen kwartaal hebben plaatsgevonden, voor welke filmfestivals de films nog meer zijn geselecteerd en voor welke filmfestivals de selectie nog bekend moet worden gemaakt. Daarnaast hebben wij van CinemAsia FilmLAB nog besproken welke filmscreenings wij vanuit onze contacten en onze organisatie voor hen zullen regelen. Als laatste hebben we hen nog om tips gevraagd zodat we onze distributie meet ups kunnen blijven verbeteren. Een artikel met deze tips zal je dan ook binnenkort hier kunnen vinden.

FilmLAB Industry Panel

Op de Distributie Meet-up volgde het FilmLAB Industry Panel waarbij moderator en CinemAsia Programmeur Hugo Emmerzael het gesprek aan ging met tv-journalist en programmeur Leo Soesanto, Revolver producent Germen Boelens, project director van De Ontmoeting Sacha Gertsik en regisseur Shariff Nasr om met hen recepten voor succes te bespreken. Ze deelden hun tips over wat de beste kansen zijn voor filmmakers en filmprofessionals met een Aziatische achtergrond om verder te komen met hun film projecten en carrière.

The Ugly Model première

Na de FIlmLAB Industry Panel volgde de première van de documentaire feature The Ugly Model. Deze film, die is geregisseerd door CinemAsia bestuursvoorzitter Doris Yeung en geproduceerd door CinemAsia bestuurslid Bianca Kuijper. De documentaire gaat over representatie van mensen met een Aziatische achtergrond in de media en welke invloed dit in het bijzonder heeft op Koreaans geadopteerd model Kevin Kreider die als fitnessmodel de wereld wil veroveren, maar die maar niet door weet te breken. De film was uitverkocht en werd afgesloten met een uitgebreide Q&A met regisseur Doris Yeung die werd vergezeld door  journalist en auteur van het boek De Bananengeneratie Pete Wu om te spreken over representatie van mensen met een Aziatische achtergrond in de media.

FilmLAB borrel

De FilmLAB activiteiten van zaterdag werden afgesloten met een borrel waarbij filmmakers en filmprofessionals elkaar konden spreken onder het genot van een drankje bij de bar van Studio/K. Tot ons genoegen hebben we weer nieuwe mensen leren kennen om het FilmLAB Netwerk mee te vergroten.

48 Hour Film Project

Als allerlaatste is er ook dit kwartaal weer een CinemAsians team gevormd dat bestaat uit een aantal FilmLAB alumni uit vorige edities. Zij hebben deelgenomen aan het 48 Hour Project Pink Edition. Het team heeft in een moeilijke tijd vlak voor de corona pandemie een mooie, korte film gerealiseerd. Daarbij hebben ze in vijf categorieën een prijs in de wacht weten te slepen, waaronder die voor beste film en beste script. Felicitaties aan het team! Binnenkort delen we een artikel over deze 48 Hour Film Project, dus houdt de website in de gaten!