Het Land van Toen in LUX Nijmegen

Daan VreeEvent tip, Nieuws

Het Land van Toen

Op zondag 8 maart om 14.30 uur is het weer tijd voor IndoFILMCafé. Met dit keer de voorstelling Het land van Toen van filmmaker en muzikante Amber Nefkens; een luchtige voorstelling met humor, waarin het verlangen naar een mooie tijd en een land dat niet meer bestaat centraal staat: Het land van Toen.

Amber vertelt het verhaal van haar Indische oma Erna Smith-Broers, geboren en opgegroeid in het voormalige Nederlands-Indië. Van haar jeugd in Semarang tot haar bruiloft in Batavia, de geboorte van 3 dochters, waaronder de moeder van Amber, het afscheid van Indië en de tijd in Nederland.

Het land van Toen
De voorstelling is een mix van filmbeelden, muziek en theater in de vorm van verhalen. Oma heeft in de loop der tijd gedichten en verhalen geschreven, waarvan Amber liedjes heeft gemaakt. Bovendien is Amber in mei 2018 naar Java gereisd om daar meer te weten te komen over haar Indische roots. Voorafgaand aan de reis heeft ze haar oma gefilmd en geïnterviewd en tijdens de reis heeft ze veel gefilmd en haar eerste liedjes over Indië geschreven. Kortom: een voorstelling voor alle generaties.

De Twee Hondjes

Still uit “De twee hondjes” van Jana Kaminski.

In de voorstelling is ook de prachtige animatie “De twee hondjes” te zien van Jana Kaminski Animation & Illustration. Een verhaal over het verlies van geliefden tijdens de oorlog.


“Levendige herinneringen, doorspekt met humor, aan een sprookjesachtig leven in een land van vroeger, maar dat nog bestaat in zielsverband: Het land van toen.”

De voorstelling duurt 60 minuten; daarna is er een nagesprek met het publiek (Q&A).

Tickets: Lux Nijmegen

 

Still uit “Indië op een bord”


I
ndië op een Bord
In 2014 maakte Amber de CinemAsia FilmLAB documentaire Indië op een Bord waarin zij op zoek gaat naar haar roots tijdens een bezoek aan haar oma en opa.