Jam Session – korte terugblik

Daan VreeNieuws

Onlangs kwamen 6 filmmakers bij elkaar om deel te nemen aan de eerste CinemAsia Jam Session, een creatieve sessie waarbij filmmakers elkaar wederzijds proberen te inspireren om hun filmplan een stap verder te brengen.

Een bonte verzameling ex-FilmLAB-deelnemers had zich verzameld op het kantoor van CinemAsia in het Volkshotel in Amsterdam. Sommigen konden op de fiets komen, een ander vloog in vanuit woonplaats Londen en weer een ander nam deel via een Skype-verbinding met Hong Kong.

Om de sessie zo effectief mogelijk te laten verlopen, hadden alle deelnemers van tevoren elkaars filmplannen doorgenomen en daar al hun gedachten over laten gaan. Het stadium waarin de projecten verkeerden waren wisselend: soms was sprake van een filmidee voor een documentaire met wat sfeerbeelden ter referentie, terwijl een ander graag feedback ontving op een volledig script voor een korte film.

De zes ingediende projecten:

  • Her Wayside wedding:het enerverende filmplan van Ami Tsang, dat zich grotendeels afspeelt in Hong Kong.
  • Mimi & Botti: een feature documentaire van André Kloer over de liefde tussen een vrouw en haar gibbon-aap, dat reeds in productie is.
  • (Up)Rooted: het feature filmplan van Jung Sun den Hollander over een succesvolle, Koreaanse executive die geconfronteerd wordt met een geheim uit haar verleden en voor een duivels dilemma staat.
  • The Girl with the Green scarf: een film outline vanRoshni Oedit over de strijd voor autonomie van een Hindu-meisje.
  • Renunciation of My Past: het initiële filmplan vanRinku Kalsy over de exodus van de Punjab-populatie en
  • Honeycomb: een filmscript van Haider Hussain, dat eerder dit jaar is ontwikkeld in the Writer’s Room van CinemAsia.

Het was een inspirerende sessie waarbij deelnemers vaak heel gerichte feedback gaven en ontvingen. Ook werden veel vragen gesteld over elkaars verhaal. Door flink door te vragen over de beweegredenen van de maker werd een bepaalde thematiek helder of werd hardop nagedacht over het aanscherpen van de verhaallijn of een verdieping daarvan. Ook vlogen praktische tips over tafel. Over het samenstellen van de crew of aan het aanschrijven van van specifieke fondsen.

 

Jam Sessions

CinemAsia organiseert met regelmaat Jam Sessions waar FilmLAB-alumni zich voor kunnen aanmelden. Loop je rond met een filmidee of heb je een filmplan waar je graag feedback op wilt ontvangen van andere filmmakers uit de community? Laat het ons dan weten!