Team CinemAsians wint Awards bij 48 Hour Cinekid!

Daan VreeFilmLAB Update

48 Hour CIneKid

Op 13 oktober 2019 ontving Team CinemAsians voor de korte film “Betrapt” vier awards tijdens het 48 Hour Cinekid Festival.

Op initiatief van CinemAsia is een gelegenheidsteam samengesteld dat deelnam aan de 48 Hour van Cinekid tijdens het weekend van 11 tot en met 13 oktober 2019. Het team bestond uit CinemAsia FilmLAB-alumni en mensen die eerder gewerkt hadden aan één of meerdere (film)projecten binnen CinemAsia.

Divers team
De meeste crewleden hadden een Aziatische achtergrond en dit gold ook voor een deel van de cast. De drie jonge actrices van 9 jaar waren Ishani Markus (van Javaans, Indiaas en Nederlandse afkomst), Disha Doekharan (Javaanse, Guyanese en Indiase afkomst) en Emma Simons (Turkse en Nederlandse afkomst). Voor deze meiden was dit hun eerste filmervaring.

De insteek voor het samenstellen van het team was een grote mate van laagdrempeligheid. Zowel ervaren als onervaren crewleden werkten aan de filmproductie mee. Zo vond het 15-jarige crewlid het geweldig om met volwassenen te werken en leerde een (doofstom) crewlid clapperen waarbij het team probeerde via handgebaren te communiceren. Kennis delen en coachen stond tijdens dit weekend centraal. Zet een groep creatieve tijgers, met elk zijn of haar expertise, bij elkaar en er ontstaat een energieke en gezellige sfeer en een mooi eindproduct.

Betrapt filmposter

Award winning filmposter

Klimaatverandering
“Betrapt” is een korte film met een hoog waarheidsgehalte. Zo is de realiteit van de huidige klimaatverandering iets waar jonge kinderen tegenwoordig op de basisschool in mee worden genomen. Daarnaast is de scène waarin de jonge Zoë het tandje van haar zusje Noah steelt om geld te verzamelen waarmee ze iets goed kan doen voor de wereld, gebaseerd op een waargebeurd verhaal. Het sprookjesachtige verhaal wordt kunstig verweven met vlogbeelden en heeft een grotere boodschap: Wees lief voor elkaar. Positieve gedragingen worden immers beloond.

Juryrapport
De juryleden waren zeer te spreken over de film. Zo won “Betrapt” de award voor “Best Writing”:

“Een grappig en origineel verhaal, het scenario zat goed in elkaar, het verhaal was rond. Het is een lief en klein verhaal met een grotere boodschap. De jury is onder de indruk van het mooie samenspel van alle elementen enhet genre (sprookje/comedy) van het scenario. En dat allemaal in 48 uur!”

Behind the scenes

Achter de schermen bij de opnames van “Betrapt!”

 

Een bijzondere award “Honorable Mention: Best Actress” werd uitgereikt aan Ishani Markus. De jury vond haar vrolijke en spontane vlogfilmpjes fantastisch. De vraag vanuit de jury was dan ook  of Ishani wil gaan vloggen, waarbij het jurylid aangaf haar eerste volger te worden. Als klap op de vuurpijl won de film ook nog een award voor “Best Poster” en “Best Art Direction”.

 

tekst: Roshnie Markus-Oedit, regisseur “Betrapt”

Roshnie Markus-Oedit is voormalig deelnemer van het CinemAsia FilmLAB. In 2014 schreef en regisseerde ze de korte film “Forbidden Love” en een jaar later was zij de productieleider van de korte film “Bundah di Rumah” van Raoul Groothuizen. Verder maakt ze onderdeel uit van de nieuwsredactie van het CinemAsia Alumni programma. Wil je ook een bijdrage leveren? Neem dan contact op met Daan Vree, FilmLAB Alumni Coördinator, via daan@cinemasia.nl