Ontmoet… De Chinese Gemeenschap @ de Zwijger

Martijn van VeenVerslag

Martijn van CinemAsia FilmLAB was maandag 18 november aanwezig bij het evenement in Pakhuis de Zwijger van het PAC, Pan Asian Collective als onderdeel van de serie Transnational Amsterdam.

Het was een ontzettend toffe avond met een volle, afgeladen zaal waar verscheidene creatieven uit de gemeenschap zichzelf voorstelden en de ervaringen van hun identiteit als zowel Chinezen als Nederlanders met ons deelden.  Zo las Pete Wu een passage voor uit zijn nieuwe boek De Bananengeneratie en werd hij hierna bevraagd over zijn familieverleden.

Daarna werd het gesprek aangegaan met psycholoog Lia Lu en vastgoed ondernemer Albert-Jan Shi, waarin met name ook voordelen en positieve kanten naar voren kwamen van het hebben van zowel een Aziatische als Nederlandse identiteit. Daarna werd met creatieven gesproken waaronder FilmLAB-regisseur Jimmy Tai, kunstenaar en activist Sioejeng Tsao en dans- en theatermaker Nita Liem over de rol van hun culturele achtergrond in hun kunst. De avond werd prettig begeleid door presentator Laiying Wang. Na afloop van de avond kon men in de zaal ernaast nog genieten van kunstwerken van verscheidene Chinese kunstenaars en artiesten.

Herkenning
Het gesprek maakte tevens veel reacties los uit de zaal. Zo deelde een vrouw hoe moeilijk haar zoon het had op school. Hij werd flink gepest met zijn Chinees-zijn en het bleek dat de school hier weinig tot niets mee deed. Zij wilde hier mee aan de slag.  Het werd duidelijk dat veel mensen in de zaal zich hierin herkenden. Onlangs heb ik zelf weer van twee kennissen in de Chinese gemeenschap afzonderlijk meegekregen hoe het bijna nog dagelijks voorkomt dat ze op straat een sarcastische Ni Hao, poepchinees of andere ongevraagde en voornamelijke schofterige reacties krijgen van totale vreemden.

Mondig
Natuurlijk is dit geen groot probleem als dit eenmalig gebeurt, maar dit gebeurt stelselmatig.  Het laat  zien hoe breed dit probleem nog speelt. De Chinese gemeenschap in Nederland lijkt tot dusver wat verdeeld en minder mondig geweest zoals ook ter sprake kwam tijdens dit evenement. Daardoor lijkt veel van deze bijna dagelijkse discriminatie bij velen totaal onbekend. Daar leek al verandering in te komen met een actie als Nummer 39 met Rijst. Nu lijkt nu de volgende fase van het gesprek te worden ingestart door bijvoorbeeld het boek van Pete Wu,  de openheid, kunst en commentaar van Sioejeng Tsao en anderen die er graag over willen spreken en dit meenemen in de creatie van hun kunst. Gelukkig voor de mevrouw uit de zaal bleek er een advocaat in de zaal aanwezig te zijn die deze mevrouw verder wilde helpen om het probleem met haar zoon te helpen op te lossen.

Uiteraard is er natuurlijk nog veel meer nodig om de beeldvorming rondom de Chinese gemeenschap te verbeteren en te laten zien hoe onnozel en onwetend nog veel mensen omgaan met hun mede Nederlanders. Maar een evenement als dit zet zoden aan de dijk.  Het gaat het gesprek niet uit de weg en brengt een dialoog op gang. Moge er nog vele van dit soort avonden komen om de gemeenschap samen te brengen en de kunst te vieren die voortkomt uit hun Nederlandse en vooral dan ook hun Chinese identiteit.

Ben je benieuwd om meer mee te krijgen? Luister dan ook naar de podcast van Pakhuis de Zwijger in gesprek met Pete Wu.